Somnul restabilește imunitatea prin activarea limfocitelor T, care combat răcelile și bolile virale. În plus, tensiunea arterială se normalizează în timpul somnului, iar nivelul zahărului din sânge se stabilizează.
Studiile arată, de asemenea, că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe zi produc o proteină care provoacă inflamații în organism.
Doctorii elvețieni au efectuat un experiment interesant. După împărțirea voluntarilor în 3 grupuri, mai întâi au arătat participanților diferite imagini, apoi le-au cerut să treacă mai multe teste pentru a memora materialul. După aceea, primului grup i s-a permis să doarmă 8 ore, al doilea – mai puțin de somn, iar al treilea a trebuit să rămână treaz.
A doua zi, reprezentanții tuturor celor trei grupuri au fost rugați să repete sarcinile de ieri și să-și reamintească fotografiile care le-au fost arătate cu o zi înainte. Drept urmare, cei mai buni indicatori au fost repartizați primului grup, dar cei care nu au dormit deloc au prezentat cele mai slabe rezultate.
Somnul este o condiție prealabilă pentru funcționarea stabilă a sistemului nervos central. Odihna adecvată permite creierului să-și restabilească rezervele chimice și emoționale ale celulelor nervoase.
Profesorii de la Universitatea din Chicago au studiat modul în care somnul îi ajută celor, care doresc să scape de câteva kilograme în plus.
Cercetătorii au descoperit că cei care au dormit suficient au slăbit mai mult decât cei care au suferit de lipsa de somn. Lucrul este că controlul asupra metabolismului și a somnului este efectuat de aceeași parte a creierului, prin urmare aceste două procese sunt indisolubil legate.
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că lipsa somnului șoferului nu este mai puțin o amenințare pe drum decât prezența alcoolului în sânge. Explicația este foarte simplă: lipsa somnului înceteneze atenția șoferului, care este un factor fundamental în siguranța rutieră.